СВАКО ДОМАЋИНСТВО ИМА СВОЈ РЕЦЕПТ: Ево како се правилно суши месо
Како се конзервише месо?
Да бисте месу осигурали трајност, потребно га је конзервисати на неки начин. Месо се конзервише сољењем, па потом димљењем и на крају сушењем, при којем нестаје сувишна влага. Приликом сушења месо и зри.
Иначе, традиционалан начин конзервисања меса за зиму је сушење помоћу дима. Током димљења месо пролази кроз различите процесе, а резултат зависи од температуре и онога шта користимо за димљење.
Како усолити и димити месо
За почетак, важно је да, након што се месо усоли, стави у чисту, хладну воду, гдје може да стоји од сат времена до једног дана, све у зависности од комада меса, како би вода извукла вишак соли. Након тога комади меса се оперу и оставе да се оциједе.
Према рецепту направити смјесу соли, слатке зачинске паприке и бијелог лука, па тиме натрљати сланину. Сложити комаде у посуду и оставити их у њој сљедећих седам дана. Сваки други дан их пресложити и досолити.
Послије седам дана налити направљену мокру саламуру и оставити сланину још седам дана, уз преслагање по истом принципу као и код сувог саламурења. Након петнаест дана сланину извадити и ставити да се оциједи, те однијети у пушницу на димљење.
Сланина се дими сваки други дан док не добије благо смећкасту боју, а након тога је треба оставити на мјесту гдје струји ваздух да се суши. Кад у пушници преостане још меса за димљење, онда комаде које треба сушити без дима спустити на нижи ниво.
На којој температури сушити месо
Као што и сама ријеч димљење меса каже, месо се мора димити, и то хладним или топлим димом. Хладно димљење се одвија димом температуре 13-16, а највише 20°Ц.
Иначе, што је хладнији дим, то процес димљења дуже траје, али ако не желите да тај процес дуго траје, тада се најчешће ради топло димљење. Ако желите да добијете добар производ, не препоручује се димљење када је магла и влажно вријеме напољу. Идеално би било суво време, и то температура од два до четири степена, те влажност ваздуха између 75 и 80 процената.
Хладно се диме трајне кобасице, шунке, сланина и слично. С друге стране, топло димљење се врши димом температуре од 20 до 40°Ц и на тој температури се суши риба, полутрајне кобасице и хреновке, те саламе.
Месо димљено хладним димом буде само димљено, док код димљења топлим димом месо буде и термички обрађено.
Након хладног димљења месо се мора даље сушити, док је након топлог димљења месо одмах спремно за конзумацију. Наравно, и након топлог димљења месо се може накнадно сушити на ваздуху.
Које дрво користити за димљење меса?
Добар материјал као извор дима је пиљевина, јер она има особину тињања. Пиљевина се користи за димљење великог броја сушених месних производа, и то најчешће од сљедећих врста дрвета: храста, букве, граба, јове, багрема, брезе, те воћних врста.
Савјетује се да се буковина не користи за димљење сланине и месних прерађевина, јер им даје неугодан, горак укус и мирис.
Универзална је од брезе и јове, јер даје стандардан укус и арому. Оне се одликују малим садржајем смола и већим садржајем твари које позитивно дјелују на месо и прерађевине.
Вријеме димљења појединих дијелова (препорука):
Сланина се дими од 14 до 15 дана
Кобасице се диме од 10 до 14 дана
Кулен се дими 20 дана
Крвавице се диме 10 дана
Мањи комади меса се диме 20 дана
Плећке и шунке се диме три до четири недјеље
(Независне)
НАЈНОВИЈЕ ИЗ РУБРИКЕ
ПРОЈА СА МЕДОМ И ПУТЕРОМ: Премазана слатким преливом, неодољивог укуса
КАДА једном пробате проју са медом и путером пожељећете чешће да је спремате. Док је врућа, премазује се слатким преливом, а сваки залогај се топи у устима.
ПУН МЈЕСЕЦ У ШКОРПИЈИ: Два знака зодијака имаће среће у љубави у мају
ПОНЕКАД, нарочито на пољу љубави, не можемо увијек напредовати или промијенити ствари онако брзо како бисмо жељели, већ се ствари увијек десе онда када се коцкице поклопе.
ДАНАС СУ ЦВИЈЕТИ: Ово је једини празник на који ваља радити
ПРАЗНИК Цвијети обележава се недјељу дана пред један од најрадоснијих хришћанских празника, Васкрс. Цвијети спада у групу покретних празника, одноно празник којем се сваке године мијења датум.
НАПРАВИО СВОЈУ ОАЗУ МИРА: Милош Биковић од градске вреве побјегао на село
ГЛУМАЦ Милош Биковић својевремено је одлучио да обезбиједи себи своју оазу мира далеко од градске вреве.
СУТРА СЛАВИМО ЦВИЈЕТИ: Вечерас обавезно урадите једну ствар, обичај се посебно односи на момке и дјевојке!
Српска православна црква /СПЦ/ сутра ће прославити Цвијети, празник који симболизује царски и свечани улазак Исуса Христа у Свети град Јерусалим.
ПОГЛЕДАЈТЕ ВИДЕО: Ево како заштитити кромпир од кромпировог мољца
НА вријеме заштите свој кромпир од кромпировог мољца, сајетују на Инстаграм страници трагбиљке.
ШВАРЦЕНЕГЕР ЈЕ НЕЗАМЈЕЊИВ: Творац „Терминатора“ о филмској индустрији данас
ЏЕЈМС Камерон сматра да ће АИ технологија у неком тренутку "написати сценарио, режирати филм".
СПЕКТАКЛ НА 186 КВАДРАТНИХ МЕТАРА Погледајте импресивну снимку настанка евровизијске бине у Малмо Арени (ВИДЕО)
ШВЕДСКА национална кућа СВТ на друштвеним је мрежама показала импресивни видео у којем можемо видјети процес рада на великој бини у Малмо Арени, на којој ће се одржати овогодишња Евровизија.
СТИЖЕ 1. МАЈ, ПРОВЈЕРИТЕ РОШТИЉ: Уз помоћ неколико трикова лако ћете очистити масне наслаге
БЛИЖИ СЕ се Међународни празник рада, а нерадне дане за овај празник многи ће искористити да "побјегну" у природно окружење те у угодном друштву уживају уз роштиљ.
„КАД НА ПУТУ СРЕТНЕШ НЕКОГА“ Бојана са дјецом изненадила Николу Роквића, пјевач не скида осмијех са лица (ФОТО)
НИКОЛА Роквић прије шест дана је кренуо пјешака на пут дуг 1.060 км, до манастира Нектарија Егинског, у Грчкој.
Коментари (0)
10:51 ЦРНИ ЕПИЛОГ НЕСРЕЋЕ КОД ГРАДИШКЕ: Возач „Мерцедеса“ подлегао повредама
ЛИЦЕ чији су иницијали А.Ф. из Жепча преминуо је јучер од посљедица повреда које је задобио када је аутомобил Мерцедес којим је управљао слетио са коловоза у мјесту Врбашка код Градишке, саопштено је из полиције.
20:24 РАМО ИСАК ДОБИО ПО УШИМА: Приредио свечани дочек Селмановићу и Муњићу, па наљутио амбасаду САД-а у БиХ
Амбасада САД у БиХ оштро је критиковала Раму Исака, министра унутрашњих послова ФБиХ који је приредио дочек директору ФУП-а Вахидину Муњићу и шефу специјалне јединице Мустафи Селмановићу након њиховог пуштања на слободу у склопу акције "Црна кравата 2".
Временска прогноза
Sarajevo
Banja Luka
Mostar
Tuzla
Bihać
Bijeljina
Курсна листа
1 „НОВОСТИ“ ОТКРИВАЈУ – ОПАСАН ПЛАН САРАЈЕВА И ЗАПАДА: Режирају сукоб, а кривицу хоће да свале на РС, разматра се напад на Бошњаке повратнике
БОШЊАЧКИ политички кор и његови ментори из појединих западних амбасада у Сарајеву, осмисли су план да се приликом гласања у вези са резолуцијом о Сребреници у УН на међуентитетској линији између Републике Српске и Федерације БиХ изведе операција напада на цивилна лица, вјероватно бошњачке повратнике у Српску, и да за то окриве руководство Републике Српске - сазнају "Новости".
0 НАКОН ШТО СУ БОРБЕНИ АВИОНИ СТИГЛИ У ХРВАТСКУ: Украдена торба с повјерљивим подацима о „рафалима“
ЗАПОСЛЕНОМ раднику француске компаније „Dassault Aviation“, који производи борбене авионе „рафал“ украдена је торба у којој су се налазили компјутери са поверљивим подацима у вези са националном одбраном, преноси лист „valeursactuelles.com“.