DA LI SE ISPLATI PRAVITI ZIMNICU? Iako su u marketima ajvar i džemovi na akciji, domaćice ne odustaju od tradicije
Na pijacama se uveliko kupuje na džak svježa crvena paprika, zatim karfiol, šargarepa i drugo povrće neophodno za pripremu turšije, ajvara i pindžura, i prema riječima prodavaca prodaja nije loša, a kupci su uglavnom stalne mušterije, stariji sugrađani, dok mladi, čini se, čekaju da dobiju zimnicu na poklon od starijih članova porodice ili je kupuju.
– Paprika je od 100 do 250 dinara (od 0,85 do 2,13 evra), paradajz 120-180 (1 do 1,50 evra), karfiol 150-250 (1,25 do 2.10), čeri 300-500 (2,50 do 4,25), mrkva do 100 dinara (oko 0,85 evra) za vezu, patlidžan 100-150 (0,85 do 1,25), cvekla 100-120 (oko 1 evro), krastavac 100-130 (0,85 do 1,10), crni luk 70-100 (oko 0,55 do 0,85), bijeli luk 250-400 dinara (2,13 do 3,40). Samo domaćice koje su i ranije pravile zimnicu i koje znaju da je domaće najbolje još uvijek prave zimnicu. Završile su sa džemovima i kompotima, kupovale su više voća i pravile slatko u sezoni određenog voća, najčešće čim cijena malo padne. A da li se isplati? Treba skoro cijeli dan za pripremu ajvara i oko 30 kilograma paprike za 10 tegli, a samo ambalaža košta 60-70 dinara (oko 0,50 evra), dok je u prodavnici sada ajvar oko 200 dinara (1,70), čak i manje – kaže prodavac na Mliječnoj pijaci u Subotici.
Za tezgom pored prodaje se gotova turšija i prodavačica objašnjava da iako je sve poskupjelo u prodavnicama, trenutni popusti čine da su mnogi odustali od pripreme zimnice.
– Kupuju ljudi da bi pravili zimnicu, kupuju i kod mene već gotovu salatu, i miješanu i turšiju, ali u ovom trenutku je pijaca skuplja od marketa. Čim vrate cijene kao što su bile pre sniženja biće više kupaca i kod nas. Moja računica kaže da koliko god da je skuplja priprema, a jeste, nijedan artikal, da nam ih džabe dijele, nije ukusan kao kada otvorite svoju teglu – poručuje Subotičanka.
Tatjana Gaćinović će ovih dana praviti ajvar i turšiju, a od ljetos je napravila više vrsta džemova i kompot. Planira da kupi za oko 25 kilograma paprike, što je po njenoj procjeni dovoljno za oko desetak tegli ajvara. Trebaće ulje, litra je oko 200 dinara (1,70 evra), deset staklenih tegli je platila 750 dinara.
Šećer je oko 100 dinara (0,85 evra), so oko 70 (oko 0,55), ali začine stavlja minimalno, tek po koju kašiku. Provjerila je cijene u većim marketima i ako bi kupila 10 tegli ajvara, platila bi 2.000 do 2.500 dinara, u zavisnosti od proizvođača i akcijske prodaje, već za koji dan to će biti skuplje. Proveravala je cjene pindžura, on je najskuplji, od 500 do 800 (4,25 oko 6,80) za teglicu.
– Neko pravi ajvar i sa patlidžanom i bijelim lukom, dodaju i sirće, ali moj recept je samo paprika. Ima posla oko ajvara i moj će biti skuplji od kupovnog. Ukus ajvara koji pravim je za moju porodicu nezamjenjiv. Struju ne računam, a potroši se dosta. Uopšte više nije pitanje da li se domaće isplati. Danas sam kupila krastavce u marketu na akciji. Da sam ih pravila, bili bi skuplji, jer sam samo staklene tegle platila 50 i 70 dinara/komad, manje i veće, a 200 dinara (oko 1,70) su bili krastavci na pijaci. Dakle, ne isplati se rad kod kuće, ali oni koji prave zimnicu znaju zašto prave – poručuje domaćica iz Subotice.
Prema njenim riječima jedna od velike prednosti njene zimnice je što je sigurna da u njoj nema aditiva i konzervansa.
– Kada kupim teglu u marketu, to je rizik. Kući napravljena zimnica je odlična i po našem ukusu. Pravila sam džem od kajsije, plaćala sam ih 120 dinara za kilogram, kupila sam ukupno 20 kilograma. Na pet kilograma stavljala sam dva i po kilograma šećera i imamo 23 tegle. Pravila sam kompot od kajsija i breskvi. Kajsije i breskve za kompot sam plaćala 150 dinara, ne smijeju biti mekane. Na kilogram ide pola kilograma šećera. Provuče se kroz vinobran, oguli se, prokuva i stavlja u tegle. Od 3.500 do 4.000 dinara (30 do 34 evra), možda i malo više bude trošak po vrsti zimnici – kaže Tanja Gaćinović.
Vrijedna domaćica je pravila i slatko od jagoda, kada je bila sezona, i na kilogram jagoda je potrošila po kilogram šećera.
– Cijelo ljeto se pravi zimnica, kako koje voće stiže. Odustala sam od pekmneza od šljiva, jer imam još od prošle godine. Kornišoni su bili, ako je neko pravio, 200 dinara, i za kilogram trebaju dvije veće tegle, sirće, so, šećer. Na četiri litre vode stavlja se litra sirćeta, 250 grama soli, vinobran i biber u zrnu. To je dovoljno i za deset kilograma turšije u koju ću staviti karfiol, šargarepu, krastavce. Napuniću i paprike sa kiselim kupusom – kaže Tanja Gaćinović.
Trebaće joj dvije velike glavice karfiola, oko dva kilograma, kilogram i po krastavaca, isto toliko paprike i šargarepe.
– Samo džem od kajsije me je koštao 4.000 dinara (oko 34 evra). Uživam u pripremi, ali i da poklonim po koju teglu. Volimo i slatko i kiselo kada je zimnica u pitanju. Teško je izračunati koliko će biti ukupno ulaganje, možda oko 20.000 (oko 170 evra) za sve do sada, i to je sigurno više novca nego da sam je kupila, ali zima će biti teška, i zato je dobro imati pun špajz – zaključuje.
(Blic)
NAJNOVIJE IZ RUBRIKE
SUTRA SUNČANO VRIJEME: Pogledajte kakva nas temperatura očekuje
U Republici Srpskoj i Federaciji BiH /FBiH/ sutra će biti pretežno sunčano i još toplije vrijeme sa maksimalnom temperaturom vazduha do 29 stepeni Celzijusovih.
DODIK RASKRINKAO ZAPAD: Svi potezi stranaca u vezi sa Kosovom koordinisani s predumišljajem
PREDSJEDNIK Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je Srbija poštovala sve sporazume sa Zapadom, a ipak žele da joj oduzmu Kosovo i Metohiju, uz zaobilaženje svih procedura. On je istakao da to potvrđuje aktuelna situacija u Savjetu Evrope.
„IMAM PLATU 4.000 KM, ŽIVIM KAO LORD“: Munira Subašić, majka Srebrenice, se hvalila kako živi
DA je članstvo u udruženjima "Majke Srebrenice" postalo unosno "zanimanje", te da su neke od njih svoju i žrtvu svojih sunarodnika koristile za vlastito bogaćanje, potvrđuje i priča Munire Subašić, predsjednice ovog udruženja, koja je prije nekoliko godina za Federalnu televiziju /FTV/ potvrdila da u Sarajevu ima dvije višespratne kuće, 60 dunuma zemlje, mjesečna primanja u iznosu od 4.000 KM i džipa, koje je UN donirao Udruženju.
ORIĆEVI ZLIKOVCI SLAVKI SU UBILI MUŽA I DVIJE KĆERKE: Živim sama kao stablo bez grana (VIDEO)
SLAVKA Matić je na suđenju Ratku Mladiću 2015. godine svjedočila o napadu muslimanskih snaga na selo Bjelovac u opštini Srebrenica u decembru 1992. godine.
MEDAN NA ČELU SPS-a U NEVESINJU: Zalagaćemo se za prava radnika i boraca
NOVICA MEDAN je izabran za predsjednika Opštinskog odbora Socijalističke partije Srpske u Nevesinju na današnjoj izbornoj skupštini.
GUSLE ČUVAJU OGNJIŠTE I TRADICIJU: Mladi Lazar naslijedio talenat od predaka
LAZAR ima samo šest i po godina. Pohađa školu guslanja, a ljubav prema ovom tradicionalnom instrumentu naslijedio je od svojih predaka. Iako je jako mlad, već sada je vjerni čuvar tradicije i narodnih običaja. Otkrio nam je, koje to pjesme najviše voli i gdje je sve nastupao.
„SRPSKA JE TAKVO MJESTO“: Dodik pohvalio učesnike sa svjetskim i olimpijskim rekordima
PREDSJEDNIK Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je večeras da o značaju Međunarodnog plivačkog mitinga "22. april" u Banjaluci govori činjenica da u njemu učestvuju i nosioci svjetskih i olimpijskih rekorda u plivanju i istakao da se ovakva struktura takmičara ne bi mogla naći na nekom drugom mjestu.
DODIK JASAN: Ne vodimo politku otcjepljenja, mi smo za razgraničenje
MI ne vodimo politku otcjepljenja, mi smo za razgraničenje, u smislu da se zna šta je čija nadležnost i dokle seže, a ne za otcjepljenje. Ako to nije moguće, onda je tu mirni razlaz, rekao je danas predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.
MANDIĆ KANDIDAT SPS-A ZA NAČELNIKA GACKA: Skoko nosilac liste
NA izbornoj skupštini Opštinskog odbora Socijalističke partije Srpske u Gacku povjerenje delegata da i ubuduće vodi odbor dobio je zamjenik načelnika Siniša Mandić, koji će biti i kandidat SPS-a za načelnika opštine Gacko.
„IMAMO NIŽE PLATE OD PROFESORA“ Zaposleni nadirektorskim funcijama izrazili nezadovoljstvo
DIREKTORI srednjih škola širom Srpske tvrde da su njihova primanja nerijetko niža od plata profesora sa dodatnim časovima i višegodišnjim iskustvom, a u pojedinim obrazovnim ustanovama rukovodioci su čak 14. na platnom spisku po visini zarada.
Komentari (0)
22:19 SUTRA SUNČANO VRIJEME: Pogledajte kakva nas temperatura očekuje
U Republici Srpskoj i Federaciji BiH /FBiH/ sutra će biti pretežno sunčano i još toplije vrijeme sa maksimalnom temperaturom vazduha do 29 stepeni Celzijusovih.
20:24 RAMO ISAK DOBIO PO UŠIMA: Priredio svečani doček Selmanoviću i Munjiću, pa naljutio ambasadu SAD-a u BiH
Ambasada SAD u BiH oštro je kritikovala Ramu Isaka, ministra unutrašnjih poslova FBiH koji je priredio doček direktoru FUP-a Vahidinu Munjiću i šefu specijalne jedinice Mustafi Selmanoviću nakon njihovog puštanja na slobodu u sklopu akcije "Crna kravata 2".
Vremenska prognoza
Sarajevo
Banja Luka
Mostar
Tuzla
Bihać
Bijeljina
Kursna lista
0 PRATI GA VIŠE OD POLA MILIONA: Dario Marčac otkrio trikove za TikTok video i ko su ljudi koji koriste ovu platformu (FOTO)
DARIO MARČAC mag TikToka, svojim je konstantnim napredovanjem za relativno kratko vrijeme uspio napraviti pravi bum na ovoj mreži i plasirati se u pionire TikToka u regionu, a danas je održao fenomenalno predavanja na šestom izdanju Konverzije u Banjaluci, vezano za TikTok oglašavanje, koje tek treba da dođe u naš region.
0 OBMANA JAVNOSTI I KOMERCIJALIZACIJA ŽRTAVA U SREBRENICI: U Potočarima kao poginuli upisani i živi ljudi
IME Jusufa Smajlovića upisano je među srebreničke žrtve na memorijalnom zidu u Potočarima, a on se nakon uspostavljanja dvoetničke vlasti u Srebrenici vratio i radio kao vozač načelnika opštine. Kao vozač u opštini prije nekoliko godina penzionisan je i živi nedaleko od najvećeg muslimanskog vojničkog groblja u Evropi, koje se nalazi u njegovom selu.