KROZ OBJEKTIV DEBITANTA: Audio-vizuelni centar Srpske organizuje besplatno gledanje filmova povodom 3. godine postojanja (FOTO)

POVODOM trećeg rođendana, Audio-vizuelni centar Republike Srpske organizuje dvodnevni događaj, koji će se održati 26. i 27. aprila u Banjaluci, pod nazivom „Kroz objektiv debitanta!“.

26.04.24 u 12:47

SRCEM ZA KOSOVO I METOHIJU: Predstava „Ženidba“ igrala u nekoliko gradova Srpske, prikupljena pomoć za braću Srbe

BAŠTIONIK je u saradnji sa Narodnim pozorištem Republike Srpske i gradskim ustanovama kulture u Banjaluci, Prnjavoru, Gradiški i Laktašima, organizovao  predstavu „Ženidba“ u izvođenju Narodnog pozorišta iz Prištine, privremeno smještenog u Gračanici.

23.04.24 u 12:47

OSVOJILI 16 ZLATNIH MEDALJA: Mladi pijanisti i violinisti Banjaluku okitili zlatom i srebrom

NA Internacionalnom festivalu muzike "Sinfonia di sale", koji je proteklog vikenda održan u Tuzli, učenici Muzičko-edukativnog centra iz Banjaluke osvojili su 16 zlatnih medalja, jednu srebrnu, dva trofeja za kompletne pobjednike proglašene laureatima i priznanje pedagogu za posvećen rad i predanost profesiji, saopštavaju iz ove ustanove.

22.04.24 u 11:12

ALEKSANDRA KOKOTOVIĆ OTVORILA 50. JUBILARNU IZLOŽBU U SAD: Svaki rad je dublja spoznaja raznolikosti života (FOTO)

UMJETNICA Aleksandra Kokotović otvorila je jubilarnu 50. samostalna izložbu 15. aprila u kultnom galerijskom prostoru The Lark, smještenom u autentičnoj zgradi iz 1920. godine u srcu Floridskog grada Jacksonville.

22.04.24 u 09:16

GRAĐANIN SVIJETA, AKADEMIK BEZ ADRESE: Dokumentarac o Vladi Miloševiću rezultat uspješne saradnje Banjaluke i Niša (VIDEO)

JA nikada nisam išao za dopadljivošću ni u privatnom životu, ni u kompozitorskom radu, uvijek sam slijedio samoga sebe, riječi su jednog od najznačajnijih kompozitora, etnomuzikologa, akademika i muzičkog pedagoga Vlade Miloševića. Osim Banjaluke, stvarao je tokom ratnih godina i u Nišu. Njegov lik i djelo uobličeno je u dokumentarcu "Građanin sveta, akademik bez adrese" koji je prikazan u Banskom dvoru u sklopu manifestacije "Dani Vlade Miloševića".

21.04.24 u 23:41

LEONARDO U GLAVNOJ ULOZI: Snima se film o Sinatri

REDITELJ Martin Skorseze nastavlja sa planovima da snimi biografski film o pjevaču Frenku Sinatri. Glavna uloga dodijeljena je Leonardu Dikapriju.

21.04.24 u 13:55

OŽIVJELA MILICU BABIĆ ANDRIĆ U SERIJI „NOBELOVAC“: Selma Alispahić, prvakinja glumišta, za „Novosti“ – „U srcima drugih moji su životi“

POZNATA glumica Selma Alispahić oživjela je lik najveće Andrićeve ljubavi - Milice Babić Andrić i u seriji "Nobelovac" zajedno sa Tihomirom Stanićem utisnula trajni pečat na životnu priču našeg Nobelovca i prve školovane kostimografkinje rodom iz Šamca.

20.04.24 u 15:01

STO GODINA SAMOĆE: Uskoro stiže serija rađena po romanu Gabrijela Garsije Markesa (VIDEO)

NA Netfliks stiže adaptacija čuvenog romana "Sto godina samoće" Gabrijela Garsije Markesa.

19.04.24 u 15:29

POMOZIMO SERGEJU STUPARU DA OZDRAVI: Humanitarna predstava za liječenje mladog Banjalučanina (FOTO)

PREDSTAVA "Moje bivše, moji bivši", u koprodukciji Akademskog pozorišta SKC Niš i Studio teatra 078 iz Banjaluke, biće izvedena na sceni Doma omladine u Banjaluci 18. i 20. aprila, sa početkom u 20.00 časova.

18.04.24 u 14:50

POMOĆ MLADIM GLUMAČKIM TALENTIMA: Osnovana Fondacija „Miloš Biković“

FONDACIJA "Miloš Biković" zamišljena je kao interaktivna platforma za razmjenu znanja, sticanje iskustava i praktičnog rada uz mentorstvo svjetski priznatih naučnika i stručnjaka raznih profila, saopšteno je iz ove fondacije.

15.04.24 u 12:58

U BORBI ROĐENE: Izložba i promocija monografije o hrabrim ženama sa Kozare 23. aprila

IZLOŽBA i promocija monografije "U borbi rođene, doprinos žena Kozare NOB" autorki Vedrane Adamović i Marine Ljubičić Bogunović, o doprinosu žena Kozare Narodnooslobodilačkoj borbi, biće održane 23. aprila sa početkom u 19 časova u Maloj sali Kulturnog centra u Gradišci.

14.04.24 u 20:55

SNIMAĆE SE I TREĆI DIO: Deni Vilnev pregovara o adaptaciji čak dva filma (VIDEO)

NAKON ogromnog uspjeha „Dine: Drugog dijela“, reditelj Deni Vilnev možda je pronašao svoj sledeći projekat.

14.04.24 u 18:45

MONOGRAFIJA O OSNIVAČU NAJZNAČAJNIJE SRPSKE ŠTAMPARIJE U VENECIJI: Predstavljena knjiga „Božidar Vuković između istorije i legende” (FOTO)

PROMOCIJA knjige „Božidar Vuković između istorije i legende” autora Miroslava Lazića, dr istorije umjetnosti, arheografa i naučnog saradnika Instituta za srpski jezik Srpske akademije nauka i umetnosti održana je u petak u Sali za promocije „Jablan” NUB Republike Srpske.

14.04.24 u 13:19

ZLATNIH 60 GODINA KARIJERE ISPRAĆENO APLAUZOM: Ibrica Jusić dirnuo srca Banjalučana (FOTO/VIDEO)

SINOĆ je u Koncertnoj dvorani Banskog dvora održan koncert jednog od najpoznatijih kantautora bivše Jugoslavije Ibrice Jusića, a publika u Banjaluci je uživala u koncertu koji je proslavljao 60 godina njegove karijere.

12.04.24 u 16:09

PROVOKATIVNA DRAMA O ŠKOLI I NASILJU: Predstava „Gidionov čvor“ 17. aprila u Jazavcu (FOTO)

U utorak, 17. aprila u 20 časova na sceni Gradskog pozorišta Jazavac biće izvedena predstava"Gidionov čvor" čiju režiju potpisuje Selma Alispahić koja i igra jednu od uloga u predstavi sa Helenom Vuković.

12.04.24 u 12:37

BANJALUČANE U NEDJELJU OČEKUJE PROMOCIJA KNJIGE „ONO ŠTO LJUBAV NEMA“: Valentin Vrhovac objavio prvu zbirku poezije (FOTO)

U nedjelju, 14. aprila od 18 časova, banjalučku publiku očekuje promocija knjige "Ono što ljubav nema" pjesnika Valentina Vrhovca i poseban muzički program koji prati napisane stihove.

11.04.24 u 18:05

OVOGODIŠNJI SLOGAN „KO SAM JA“: Teatar fest „Petar Kočić“ od 3. do 9. juna u Narodnom pozorištu RS

DANAS je u Narodnom pozorištu Republike Srpske saopštena selekcija za predstojeći 26. Teatar fest „Petar Kočić“ koji će biti održan od 3. do 9. juna pod sloganom „Ko sam ja?“.

11.04.24 u 15:01

OD ŠEKSPIRA DO SEVDAHA: Koncert Ibrice Jusića u Banskom dvoru povodom 60 godina karijere (FOTO)

U Koncertnoj dvorani Banskog dvora 11. aprila (četvrtak) u 20 časova održaće se koncert jednog od najpoznatijih kantautora bivše Jugoslavije Ibrice Jusića, a publika u Banjaluci biće u prilici da na ovom koncertu pod nazivom "Od Šekspira do sevdaha" zajedno sa ovim izuzetnim muzičkim umjetnikom proslavi 60 godina njegove karijere.

09.04.24 u 15:25

AKCIJA ZA KORISNIKE JAVNE KUHINJE: „Umjetnost koja nikome ne treba“ 8. maja u Banjaluci

NEOBIČNA humanitarna aukcija „Umjetnost koja nikome ne treba“ biće ponovo održana 8. maja, u banjalučkom Domu omladine, radi prikupljanja sredstava za rad banjalučke javne kuhinje. Organizatori najavljuju još zabavniji događaj i pozivaju sve kompanije da u njemu učestvuju kupovinom radova i predmeta sa jedinstvenom pozadinskom pričom.

09.04.24 u 14:17

IGRA SVJETLOSTI I MRAKA: Poetski teatar Saputnici organizuje književno veče i humanitarnu akciju 15. aprila u Banjaluci (FOTO)

POETSKI Teatar "Saputnici", koji već nekoliko godina djeluje pri Filološkom fakultetu, organizuje književno veče "Igra svjetlosti i mraka" koje će biti održano u ponedjeljak, 15. aprila, u 18.30 časova (učionica br. 9). Događaj je humanitarnog karaktera, a sav prihod biće namijenjen za pomoć Slavku Gavranoviću.

09.04.24 u 11:30

ZVIJEZDE OPERE SANKT PETERBURGA: Najsjajniji izvođači spremaju posebno muzičko veče u Banjaluci (FOTO)

NA Velikoj sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske će 14. aprila (nedjelja), s početkom u 19 časova biti održano vokalno-klavirsko veče „Zvijezde Opere Sankt Peterburga“.

08.04.24 u 16:46