SVAKI DAN JE JELA SUVE ŠLJIVE PRIJE DORUČKA: Evo šta joj se desilo sa tijelom poslije mjesec dana
Suve šljive su, bez sumnje, najbolje od sušenog voća. Za razliku od svežih šljiva, suve šljive mogu stajati u ostavi oko šest mjeseci. Kada se čuvaju u frižideru, u zatvorenoj posudi, ostaju jestive do godinu dana.
U sastavu suvih šljiva nalazi se koncentrirani sorbotol i vlakna, što im pruža veći laksativni efekt od svežih šljiva. Kako svježe, tako i ove suve šljive predstavljaju pravu malu riznicu kalijuma, vlakana, vitamina K, dok se u tragovima može naći magnezijum i gvožđe.
U bilo kom obliku šljiva je nevjerovatno bogata jedinstvenim fitonutrijentima, neohlorogenskom i hlorogenskom kiselinom. Te supstance su klasifikovane kao fenoli, a njihova uloga antioksidanata potvrđena je u više naučnih istraživanja. Od izuzetnog značaja je sposobnost svježe i suve šljive da se željezo u organizmu bolje iskoristi, a što se dovodi u vezu sa vitaminom C u plodovima tog voća.
Konzumiranje četiri do pet suvih šljiva daje vam oko 280 mg kalijuma ili oko 12% dnevnog preporučenog unosa. Evo nekoliko potencijalnih zdravstvenih dobrobiti jedenja suvih šljiva.
Suve šljive kao lijek
Jedan od najstarijih kineskih lekova napravljen je upravo od suve (dimljene) šljive i nosi naziv ubai. Ovaj lek ublažava simptome mučnine, groznice i kašlja. Na vrhu liste od 24 vrste voća antioksidante moći nalazi se svježa šljiva (prunus domestica), dok je suva šljiva daleko ispred suvih smokvi, urmi, grožđa, kajsija, i to sa dva puta većom antioksidantom snagom.
Suve šljive su dobar izvor netopivih i topivih vlakana. Netopiva vlakna pomažu u održavanju redovne stolice, dok topiva vlakna pomažu u umerenoj probavi i apsorpciji hranjivih materija iz hrane. Suve šljive takođe sadrže sorbitol i hlorogensku kiselinu, koji mogu povećati učestalost stolice.
Antioksidansi i protivupalna svojstva suvih šljiva mogu sprečiti gubitak koštane mase i pomoći u održavanju zdrave gustoće i formiranja kostiju, prema kliničkim studijama. Veće količine vitamina K u suvim šljivama takođe pomažu u poboljšanju zdravlja kostiju.
Samo tri do četiri suve šljive dnevno mogu pomoći da neutrališete ćelije štetnih slobodnih radikala koji (negativno) utiču na pamćenje.
Zašto bi trebalo jesti suve šljive svaki dan
Istraživanja su pokazala da su flavonoidi prisutni u šljivama djelotvorni kod zaštite od dobnog kognitivnog oštećenja. Redovno konzumiranje šljiva takođe pomaže u spriječavanju starosnih neurodegenerativnih poremećaja kao što su Alchajmerova i Parkinsonova bolest.
Suve šljive mogu pomoći u snižavanju nivoa glukoze u krvi i LDL holesterola (“lošeg holesterola”), istovremeno štiteći vaše ćelije od oštećenja koja mogu dovesti do bolesti.
Kada jesti suve šljive
Jedenje suvih šljiva ujutro odličan je način da iskoristite dobrobiti antioksidansa za početak dana. To može pomoći u redovnom pražnjenju creva i sprečiti zatvor. Osim toga, prirodni podsticaj energije iz suvih šljiva može vam pomoći da imate produktivnije i energičnije jutro, piše Novi.ba.
NAJNOVIJE IZ RUBRIKE
STROGI POST! Ova jela se nikako ne bi trebala naći na trpezi na Veliki petak
VELIKI petak je jedan od najtužnijih dana u hrišćanstvu i taj dan ne zvone zvona, tiho se priča i praktikuje se gladovanje.
SAVJET ISKUSNIH DOMAĆICA: Ako želite unikatnu nijansu jaja, onda je ovo pravi trik za vas
AKO želite unikatnu nijansu jaja za Uskrs potrebna vam je lukovina od crvenog luka, sirće, ali i jedan tajni sastojak
PJEVAČ PONOVO POSTAJE OTAC: Petar Grašo i Hana Huljić očekuju 2. dijete
HRVATSKI pjevač Petar Grašo i njegova supruga Hana Huljić očekuju drugo dijete.
VAŽAN ZA ZDRAVLJE: Koje namirnice imaju najviše vitamina C
IZVORI vitamina C možemo da nađemo u brojnim namirnicama. Nije samo limun bogat njime, već i ostalo citrusno voće, poput pomorandži i grejpfruta.
SAMSUNG IMA NOVI PUNJAČ ZA TELEFONE: Evo šta može i koliko košta
SAMSUNGOV novi punjač može puniti dva telefona istovremeno, a na evropskom tržištu koštaće 69,90 evra.
OBAVEZNO SE UNOSI U KUĆU ZA VASKRS: Ovaj cvijet blagoslovila je i sama Bogorodica
GOTOVO da nema stare kuće koja u svom dvorištu nije imala drvo jorgovana. Nježni i umilni miris ove rajske biljke, samo je jedan od razloga zašto je ovo divno drvo toliko popularno u našoj zemlji.
ISPROBAJTE! Novi način pripreme jaja će vas oduševit
JAJA za doručak su već dugo vremena omiljeni izbor mnogih, a kada se kombinuju s različitim sastojcima i tehnikama kuvanja, mogu postati prava poslastica za nepca i izvor energije za početak dana.
OJAČAJTE IMUNITET: Sok od koprive – vitaminska bomba
PROLJEĆNI dani su idealni za detoks organizma i unos vitamina kojima ćete se osvježiti i dodatno ojačati imunitet.
JELO KOJE MOGU SPREMITI I POČETNICI: Isprobajte najbolje teleće šnicle od samo 5 sastojaka
TELETINA je ukusno, mekano meso koje mogu da spreme i pravi početnici u kuhinji.
ZAMIJENITE IH ZDRAVIM ALTERNATIVAMA: Ove 3 namirnice mogu da začepe arterije i loše su za zdravlje srca
VRLO često biramo one manje zdrave namirnice jer su ukusnije, a nismo ni svjesni kakvog uticaja na cjelokupno zdravlje našeg organizma mogu imati zdravije alternative svega onoga što volimo.
22:15 TRAGEDIJA: U poplavama poginulo najmanje 45 osoba
U poplavama i klizištima u Keniji poginulo je najmanje 45 ljudi, a više desetina se vodi kao nestalo, saopšteno je danas iz kenijskog Ministarstva unutrašnjih poslova.
11:09 „ČISTO DA SE ZNA KOME JE BILO DO RATA“ Dodik objavio video koji otkiva ulogu Izetbegovića u događajima iz devedesetih u BiH (VIDEO)
PREDSJEDNIK Republike Srpske objavio je danas na društvenoj mreži "Iks" izjavu akademika Muhameda Filipovića koji je rekao da se građanski rat u BiH mogao izbjeći, ali da je SDA odbila sporazum koji je bio postignut sa srpskom stranom.
Vremenska prognoza
Sarajevo
Banja Luka
Mostar
Tuzla
Bihać
Bijeljina
Kursna lista
1 HITAN PRIJEM: Srđan Đoković primljen u Urgentni centar!
OTAC Novaka Đokovića, Srđan, primljen je u Urgentni centar u Beogradu.
0 STIŽE 1. MAJ, PROVJERITE ROŠTILJ: Uz pomoć nekoliko trikova lako ćete očistiti masne naslage
BLIŽI SE se Međunarodni praznik rada, a neradne dane za ovaj praznik mnogi će iskoristiti da "pobjegnu" u prirodno okruženje te u ugodnom društvu uživaju uz roštilj.
Komentari (0)