VRIJEME SVINJOKOLJA: Kako se pravilo suši meso?
Kako se konzerviše meso?
Da biste mesu osigurali trajnost, potrebno ga je konzervisati na neki način. Meso se konzerviše soljenjem, pa potom dimljenjem i na kraju sušenjem, pri kojem nestaje suvišna vlaga. Prilikom sušenja meso i zri.
Inače, tradicionalan način konzervisanja mesa za zimu je sušenje pomoću dima. Tokom dimljenja meso prolazi kroz različite procese, a rezultat zavisi od temperature i onoga šta koristimo za dimljenje.
Kako usoliti i dimiti meso
Za početak, važno je da, nakon što se meso usoli, stavi u čistu, hladnu vodu, gdje može da stoji od sat vremena do jednog dana, sve u zavisnosti od komada mesa, kako bi voda izvukla višak soli. Nakon toga komadi mesa se operu i ostave da se ocijede.
Prema receptu napraviti smjesu soli, slatke začinske paprike i bijelog luka, pa time natrljati slaninu. Složiti komade u posudu i ostaviti ih u njoj sljedećih sedam dana. Svaki drugi dan ih presložiti i dosoliti.
Poslije sedam dana naliti napravljenu mokru salamuru i ostaviti slaninu još sedam dana, uz preslaganje po istom principu kao i kod suvog salamurenja. Nakon petnaest dana slaninu izvaditi i staviti da se ocijedi, te odnijeti u pušnicu na dimljenje.
Slanina se dimi svaki drugi dan dok ne dobije blago smećkastu boju, a nakon toga je treba ostaviti na mjestu gdje struji vazduh da se suši. Kad u pušnici preostane još mesa za dimljenje, onda komade koje treba sušiti bez dima spustiti na niži nivo.
Kao što i sama riječ dimljenje mesa kaže, meso se mora dimiti, i to hladnim ili toplim dimom. Hladno dimljenje se odvija dimom temperature 13-16, a najviše 20°C.
Inače, što je hladniji dim, to proces dimljenja duže traje, ali ako ne želite da taj proces dugo traje, tada se najčešće radi toplo dimljenje. Ako želite da dobijete dobar proizvod, ne preporučuje se dimljenje kada je magla i vlažno vrijeme napolju. Idealno bi bilo suvo vreme, i to temperatura od dva do četiri stepena, te vlažnost vazduha između 75 i 80 procenata.
Hladno se dime trajne kobasice, šunke, slanina i slično. S druge strane, toplo dimljenje se vrši dimom temperature od 20 do 40°C i na toj temperaturi se suši riba, polutrajne kobasice i hrenovke, te salame.
Meso dimljeno hladnim dimom bude samo dimljeno, dok kod dimljenja toplim dimom meso bude i termički obrađeno.
Nakon hladnog dimljenja meso se mora dalje sušiti, dok je nakon toplog dimljenja meso odmah spremno za konzumaciju. Naravno, i nakon toplog dimljenja meso se može naknadno sušiti na vazduhu.
Koje drvo koristiti za dimljenje mesa?
Dobar materijal kao izvor dima je piljevina, jer ona ima osobinu tinjanja. Piljevina se koristi za dimljenje velikog broja sušenih mesnih proizvoda, i to najčešće od sljedećih vrsta drveta: hrasta, bukve, graba, jove, bagrema, breze, te voćnih vrsta.
Savjetuje se da se bukovina ne koristi za dimljenje slanine i mesnih prerađevina, jer im daje neugodan, gorak ukus i miris.
Univerzalna je od breze i jove, jer daje standardan ukus i aromu. One se odlikuju malim sadržajem smola i većim sadržajem tvari koje pozitivno djeluju na meso i prerađevine, prenose Nezavisne.
Vrijeme dimljenja pojedinih dijelova (preporuka):
Slanina se dimi od 14 do 15 dana
Kobasice se dime od 10 do 14 dana
Kulen se dimi 20 dana
Krvavice se dime 10 dana
Manji komadi mesa se dime 20 dana
Plećke i šunke se dime tri do četiri nedjelje
NAJNOVIJE IZ RUBRIKE
OVA ZEMLJA JE SRBIJI DALA 12 POENA: Osvanuo spisak glasova publike sa Evrovizije 2024
SINOĆ je završeno finale Evrovizije 2024 i pobjedu je odnijela Švajcarska, iako je do samog kraja Hrvatska važila za favorita.
„NISAM NI MUŠKARAC NI ŽENA“ Ko je Nemo, nebinarna osoba koja je pobijedila na Evrosongu?
SA 591 bodom Švajcarska je ostvarila pobjedu na ovogodišnjem izdanju Evrovizije, a prva pratnja bila je Hrvatska sa 547.
DANAS SVETI VASILIJE OSTROŠKI: Poznat u narodu po raznim čudesima
SRPSKA pravoslavna crkva /SPC/ danas proslavlja Svetog Vasilija Ostroškog, čije se mošti kao velika svetinja čuvaju u manastiru Ostrog, u Crnoj Gori, i mjesto su hodočašća za vjernike svih religija.
ŠVAJCARSKA POBJEDNIK EVROVIZIJE 2024: Poslušajte pobjedničku numeru (VIDEO)
POSLIJE glasanja žirija i publike, saopšteno je da je predstavnik Švajcarske odnio pobjedu na ovogodišnjoj "Evroviziji".
„ISTINSKI JAKA BALADA IZ SRBIJE“: Poznati britanski list ovako opisao nastup Teja Dore
U Malmeu se večeras održava finale "Pjesme Evrovizije", nakon što je Lorin pobedila 2023. godine sa pjesmom "Tatu".
TEJA DORA NAPRAVILA BAJKU NA EVROVIZIJSKOJ SCENI: Izašla bosonoga i oduševila publiku, a prije nastupa prošetala sa trobojkom (FOTO/VIDEO)
TEJA DORA je, nakon glasanja publike, u prvom polufinalu uspjela da obezbjedi plasman u finale, a večeras je nastupila pod rednim brojem 16.
„OSJEĆAM SE PONIZNO, ŠTA GOD DA SE VEČERAS DOGODI ZNAJTE JEDNO“: Oglasio se Bejbi Lazanja uoči finala Evrovizije 2024
FINALE Evrovizije 2024 se održava večeras, a takmičiće se 26 zemalja.
PREPJEVANA PJESMA LILA RAMONDA NA FRANCUSKI JEZIK: Teja Dora dobila veliku podršku od mlade zvijezde, evo o čemu je riječ! (VIDEO)
PREDSTAVNICA Srbije na "Evroviziji 2024" Teja Dora prošla je u finale prestižnog muzičkog takmičenja.
„BIRALA SAM PJESME PO SRCU“: Jelena Tomašević objavila novi album „Iskrena“ (VIDEO)
POP PJEVAČICA Jelena Tomašević predstavila je novi album “Iskrena” sa sedam novih pjesama i pet ranije objavljenih singlova “Rano moja mila” i “Veruj mi da verujem”.
ZAŠTO SLAVIMO SVETOG VASILIJA OSTROŠKOG: U narodu se utemeljilo vjerovanje da njegov duh liječi bolesne
PRAVOSLAVNA crkva i njeni vjernici sutra obilježavaju veliki praznik posvećem Svetom Vasiliju Ostroškom Čudotvorcu.
Komentari (0)
11:19 DAN SJEĆANJA NA USTAŠKE ŽRTVE: Građani i učenici u velikom broju pristužu na spomen obilježje (VIDEO)
GRAĐANI i učenici iz svih dijelova Republike Srpske u velikom broju pristižu u Spomen-područje Donja Gradina gdje će biti obilježen Dan sjećanja na žrtve ustaškog genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj /NDH/ od 1941. do 1945. godine.
15:41 UČENIK HEROJ: Jedini skočio u vodu za vršnjakom, ostali gledali
GRADONAČELNIK Bihaća, Elvedin Sedić primio je danas u svome kabinetu Albina Mujagića, učenika prvog razreda Tehničke srednje škole, koji je nedavno od utapanja spasio svoga vršnjaka Belmina Selimovića, koji je upao u duboki kanal koji se ulijeva u rijeku Unu.
Vremenska prognoza
Sarajevo
Banja Luka
Mostar
Tuzla
Bihać
Bijeljina
Kursna lista
0 DAN SJEĆANJA NA USTAŠKE ŽRTVE: Građani i učenici u velikom broju pristužu na spomen obilježje (VIDEO)
GRAĐANI i učenici iz svih dijelova Republike Srpske u velikom broju pristižu u Spomen-područje Donja Gradina gdje će biti obilježen Dan sjećanja na žrtve ustaškog genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj /NDH/ od 1941. do 1945. godine.
0 DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE GENOCIDA U JASENOVCU: Grad Banjaluka obezbijedio besplatan prevoz u Donju Gradinu 12. maja
POVODOM obilježavanja Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina-genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donja Gradina, Grad Banja Luka organizuje besplatan prevoz građana za Donju Gradinu, u nedjelju 12. maja, u 7.30 časova, sa parkinga kod Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske (Vidovdanska ulica).