KAKO SE PRAVI SRPSKA SARMA: Tradicionalni recept koji se prenosi sa koljena na koljeno
![](https://vecernjenovosti.ba/wp-content/uploads/2024/04/sarma-sd.jpg)
Foto: Šaterstok
Sastojci za pravu srpsku sarmu:
1 velika glavica kiselog kupusa
600 grama junećeg mljevenog mesa
3 šolje belog pirinča
Crni luk
Rendana šargarepa,
glavica bijelog luka
200 grama suvih rebara
100 grama dimljene slanine
Začini:
So, suvi začin, biber, domaća suva tucana paprika.
Kupus za sarme:
Za sarme je najbolje koristiti futoški kiseli kupus jer je mekan i listovi su elastični. Iz kace se izvadi oveća glavica kiselog kupusa i ostavi da se ocijedi. Onda se s nje pažljivo skidaju liske za sarmu, a sa svake liske se nožem odstrani onaj zadebljali dio lista koji je vezuje za koren, jer će se sarme docnije lakše uvijati. Ovako pripremljene liske se obavezno operu hladnom vodom, da sarma ne bude prekisela, pa se ostave negdje da se ocijede.
Nadjev za sarme
Šest stotina grama junetine, najbolje od prednjeg čereka, samelje se prvo na krupnu, pa na sitnu šajbnu. Ko voli krupniji nadev od mesa za sarmu, može samleti samo jednom. Zatim se meso izdinsta, može posebno, a može sa lukom.
U meso za sarme se doda pola kesice mljevenog bibera, nešto jače od pola kašike začina od povrća i kašika suve začinske paprike. Proprži se još malo, pa skloni sa plotne. Onda se u izdinstano meso ubace dve kafene šoljice očišćenog i opranog pirinča i nadjev za sarme je gotov. Kuvari sa mediterana u nadev za sarme dodaju i dosta bosiljka ili origana, ali to značajno mijenja ukus, pa ko voli neka izvoli da eksperimentiše sa sarmama. Takođe, neko stavlja i rendanu šargarepu, što sarmama daje slatkast ukus i umanjuje aromu mesa.
Umotavanje sarme
A sad umotavanje sarmi, koje je za neke neriješiva zagonetka. Očišćena i oprana liska kiselog kupusa se stavi na dlan, pa onda, bliže korenu a po sredini, stavi kašika nadljeva za sarme. Onda počne da se roluje ali čim je nadjev pokriven, krajevi liske se savijaju ka unutra, pa se nastavi s motanjem do kraja. Iako će se mnogima ovakva konstrukcija sarme učiniti nesigurnom, nije tako: čim onaj pirinač iz nadeva nabubri pri kuvanju, stvori se poseban unutrašnji pritisak koji će sarmu držati na okupu.
Kako se ređaju sarme u lonac
Slaganje sarmi u lonac je takođe umijeće. Na dno posude se stave tri-četiri liske neiskorišćenog kiselog kupusa, a preko njih se pospe isječena slaninica i na manje komadiće isječen čen bijelog luka. U prizemlje lonca se stavljaju biber u zrnu i list lorbera. Tek onda se ređaju sarme: prvo po obodu u krug, a onda između, dok se ne pokrije dno. Preko ovog reda se nabaci štogod od suvog mesa, a najbolje suva rebra.
Onda opet idu sarme, između kojih se ušuškaju komadi očišćenog bijelog luka i slaninica ili komadi suvih rebara, pa opet sarme, ako ih je preostalo. To koliko će sarma biti masna određuje to koliko masna suva rebra i koliko slanine stavite u lonac. Budite svjesni da će pirinač dosta masti da upije i da je sarma kalorično jelo. Kad je slaganje sarmi završeno, sarma se nalije hladnom vodom da dobro ogrezne, pa stavi na plotnu.
Kako će vrlo brzo onaj pirinač u sarmi da pokupi gotovo svu vodu, sarme moraju da se dolivaju, ali se ovo čini mlakom vodom, ovog puta obilato. Kako god da se pripremaju, oko sarmi je uvijek dosta posla. Zato je nepisano pravilo da se sarme uvijek spremaju u povećoj posudi. Onda se sarme ostave da se krčkaju koliko god hoćete, ništa im neće biti. Vjeruje se da se su sarme ukusnije što se duže krčkaju i što se više puta podgrijavaju. Ovo drugo ipak izbjegavajte zbog zdravlja a ako imate mogućnosti sarma ima najbolji ukus iz glinenih posuda.
Sarme se jedu uz prilog od kiselog mlijeka ili prelivene domaćim majonezom. Urnebes salata je takođe adekvatna uz sarme. Sarma nema potrebu da se uz nju jede bilo kakva salata. Od pića dobro i kvalitetno crveno vino prati odličan ukus sarme.
NAJNOVIJE IZ RUBRIKE
VRTOGLAVA CIFRA: Evo koliko novca traži Čola da pjeva 45 minuta na svadbi
JEDAN PREDUZETNIK iz Srbije pozvao je Čolu kao specijalnog gosta na svadbeno slavlje.
NOVČANI HOROSKOP ZA JUL: Biku stiže veliki teret, Djevici će sve „padati s neba“…
MJESEČNI horoskop za jul 2024. godine donosi lepe vesti za većinu znakova Zodijaka. Saznajte šta očekuje svaki znak horoskopa na polju novca!
JEDNOSTAVAN TRIK: Mehaničar objasnio kako da brzo rashladite automobil na vrućinama (VIDEO)
AUTOMEHANIČAR Nejtan na društvenoj mraži TikTok otkrio je da jednostavan manevar sa vratima automobila može tokom vrelih ljetnjih mjeseci da pomogne u izbacivanju vrućeg vazduga iz vozila.
„SESTRA MI KUPUJE HALJINE KOD KINEZA“: Rada Manojlović na meti kritika zbog stajlinga
PJEVAČICA Rada Manojlović i njena porodica okupili su sve mještane njenog rodnog mjesta Četereže kako bi prisustvovali postavljaju spomenika i obilježavanju praznika.
NEPREPOZNATLJIV: Evo kako danas izgleda robijaš Bubamara iz „Porodičnog blaga“ (FOTO)
GLUMAC Ljubiša Barović se povukao nakon "Porodičnog blaga", a danas bi ga malo ko prepoznao.
SAVJETI ISKUSNIH CVJEĆARA: Kako da vaše biljke prežive vrele ljetnje dane uz minimalnu njegu
UZ savjete stručnjaka saznajte kako da vaše biljke ostanu sačuvane na letnjim danima i visokim temperaturama koje nas očekuju u narednim mjesecima.
„JA TE DRNDE MRNDE NE ZNAM“: Goca Tržan na nastupu očitala lekciju dečku iz publike (VIDEO)
PJEVAČICA Goca Tržan važi za jednu od osoba na javnoj sceni koja svoje stavove iznosi glasno.
RIJEŠIO DILEMU: Vladika Grigorije pojasnio da li smije da se uključi veš mašina na crveno slovo (VIDEO)
VJERNICI danas slave jedan od najznačajnih hrišćanskih praznika Svete Trojice, koji se još zovu Duhovi i Silazak Svetog duha na apostole Praznuje se tri dana, a crkve su okićene zelenim grančicama i posute travom.
ISPLIVAO SNIMAK IZ KLUBA: Sina Dragane Mirković djevojke salijeću sa svih strana (VIDEO)
MARKO se odlčno zabavljao s prijateljima uz hitove svoje majke, a djevojke ga nisu ostavljale na miru
SAVRŠENO JELO ZA RUČAK: Musaka sa tikvicama i sirom (VIDEO)
MUSAKU možete da pripremite od raznovrsnog povrća, a kako je sada sezona tikvica, donosimo vam savršen recept. Napravite musaku od tikvica, a za nadjev umjesto mljevenog mesa koristite spanać i sir.
Komentari (0)
22:01 PODRŠKA ORLOVIMA: Dodik u dvorani Borik prati Srbiju sa zastavom oko vrata (FOTO)
PREDSJEDNIK Republike Srpske Milorad Dodik prati utakmicu između Srbije i Danske u banjalučkoj Sportskoj dvorani Borik.
20:13 SAMO LONAC MOŽE BITI „BOSANSKI“: Bošnjaci zakazali konvenciju “Bosna je naša – bosanska”, Dodik oštro reagovao
TZV. ASOCIJACIJE nezavisnih intelektualaca “Krug 99” najavili su da će održati konvenciju pod nazivom “Bosna je naša – bosanska”, koja će biti reakcija na, kako navode, Svesrpski sabor koji je nedavno održan u Beogradu.
Vremenska prognoza
Sarajevo
Banja Luka
Mostar
Tuzla
Bihać
Bijeljina
Kursna lista
0 PODRŠKA ORLOVIMA: Dodik u dvorani Borik prati Srbiju sa zastavom oko vrata (FOTO)
PREDSJEDNIK Republike Srpske Milorad Dodik prati utakmicu između Srbije i Danske u banjalučkoj Sportskoj dvorani Borik.
0 POLICIJSKA AKCIJA U BANJALUCI: Uhapšen Rajko Pavić (VIDEO)
U VELIKOJ akciji MUP-a Republike Srpske danas je u Banjaluci uhapšen Rajko Pavić, saznaje ATV!