СВАКО ДОМАЋИНСТВО ИМА СВОЈ РЕЦЕПТ: Ево како се правилно суши месо
Како се конзервише месо?
Да бисте месу осигурали трајност, потребно га је конзервисати на неки начин. Месо се конзервише сољењем, па потом димљењем и на крају сушењем, при којем нестаје сувишна влага. Приликом сушења месо и зри.
Иначе, традиционалан начин конзервисања меса за зиму је сушење помоћу дима. Током димљења месо пролази кроз различите процесе, а резултат зависи од температуре и онога шта користимо за димљење.
Како усолити и димити месо
За почетак, важно је да, након што се месо усоли, стави у чисту, хладну воду, гдје може да стоји од сат времена до једног дана, све у зависности од комада меса, како би вода извукла вишак соли. Након тога комади меса се оперу и оставе да се оциједе.
Према рецепту направити смјесу соли, слатке зачинске паприке и бијелог лука, па тиме натрљати сланину. Сложити комаде у посуду и оставити их у њој сљедећих седам дана. Сваки други дан их пресложити и досолити.
Послије седам дана налити направљену мокру саламуру и оставити сланину још седам дана, уз преслагање по истом принципу као и код сувог саламурења. Након петнаест дана сланину извадити и ставити да се оциједи, те однијети у пушницу на димљење.
Сланина се дими сваки други дан док не добије благо смећкасту боју, а након тога је треба оставити на мјесту гдје струји ваздух да се суши. Кад у пушници преостане још меса за димљење, онда комаде које треба сушити без дима спустити на нижи ниво.
На којој температури сушити месо
Као што и сама ријеч димљење меса каже, месо се мора димити, и то хладним или топлим димом. Хладно димљење се одвија димом температуре 13-16, а највише 20°Ц.
Иначе, што је хладнији дим, то процес димљења дуже траје, али ако не желите да тај процес дуго траје, тада се најчешће ради топло димљење. Ако желите да добијете добар производ, не препоручује се димљење када је магла и влажно вријеме напољу. Идеално би било суво време, и то температура од два до четири степена, те влажност ваздуха између 75 и 80 процената.
Хладно се диме трајне кобасице, шунке, сланина и слично. С друге стране, топло димљење се врши димом температуре од 20 до 40°Ц и на тој температури се суши риба, полутрајне кобасице и хреновке, те саламе.
Месо димљено хладним димом буде само димљено, док код димљења топлим димом месо буде и термички обрађено.
Након хладног димљења месо се мора даље сушити, док је након топлог димљења месо одмах спремно за конзумацију. Наравно, и након топлог димљења месо се може накнадно сушити на ваздуху.
Које дрво користити за димљење меса?
Добар материјал као извор дима је пиљевина, јер она има особину тињања. Пиљевина се користи за димљење великог броја сушених месних производа, и то најчешће од сљедећих врста дрвета: храста, букве, граба, јове, багрема, брезе, те воћних врста.
Савјетује се да се буковина не користи за димљење сланине и месних прерађевина, јер им даје неугодан, горак укус и мирис.
Универзална је од брезе и јове, јер даје стандардан укус и арому. Оне се одликују малим садржајем смола и већим садржајем твари које позитивно дјелују на месо и прерађевине.
Вријеме димљења појединих дијелова (препорука):
Сланина се дими од 14 до 15 дана
Кобасице се диме од 10 до 14 дана
Кулен се дими 20 дана
Крвавице се диме 10 дана
Мањи комади меса се диме 20 дана
Плећке и шунке се диме три до четири недјеље
(Независне)
НАЈНОВИЈЕ ИЗ РУБРИКЕ
НЕОБИЧНА И УКУСНА ПИТА: Лиснати чанчићи пуњени надјевом са укусом димљене сланине (РЕЦЕПТ/ВИДЕО)
ИЗ бакине кухиње нам стиже идеалан приједлог за данашњи доручак.
ОЖЕНИО СЕ СЕРГЕЈ ТРИФУНОВИЋ: Ево ко је 23 године млађа изабраница (ФОТО)
СЕРГЕЈ Трифуновић се данас оженио у кругу најближих.
„ЧЕСТИТАМ ХРВАТСКОЈ“ Теја Дора се огласила након финала Евровизије 2024, освојила 17. мјесто
TEJA Дора која се такмичила на Евровизији 2024 са пјесмом "Рамонда" завршила је на 17. мјесту, а сада се огласила и захвалила свима на подршци.
БЕЈБИ ЛАЗАЊА СЕ ОГЛАСИО ИЗ АВИОНА, ПИЛОТ ГА ПРЕКИНУО: Открио шта ће да уради чим слети у Загреб (ФОТО)
ПРЕДСТАВНИК Хрватске на Евровизији 2024, Бејби Лазања огласио се из авиона и открио да је напустио Малме и враћа се у Загреб.
НАЈМРАЧНИЈА ТАЈНА ЕВРОВИЗИЈЕ: Ова побједница је рођена као дио нацистичког пројекта
МНОГИ не знају једну од најмрачнијих тајни Евровизије. Уз финале овогодишње Евровизије, ред је и да се подсјетимо једне од највећих и најмрачнијих тајни овог такмичења која је откривена управо након побједе Шведске.
КОЛАЧ СА ТРЕШЊАМА: Спој слатког и киселог (ВИДЕО)
АКО вам је потребна идеја за колач, имамо решење
ФАНОВИ ЕВРОВИЗИЈЕ ЉУТИ: Хрватска је покрадена (ФОТО)
НАКОН финала Евровизије и побједе Швајцарске многи страни фанови Евровизије коментаришу исто: "Хрватска је покрадена!"
ОВА ЗЕМЉА ЈЕ СРБИЈИ ДАЛА 12 ПОЕНА: Освануо списак гласова публике са Евровизије 2024
СИНОЋ је завршено финале Евровизије 2024 и побједу је однијела Швајцарска, иако је до самог краја Хрватска важила за фаворита.
„НИСАМ НИ МУШКАРАЦ НИ ЖЕНА“ Ко је Немо, небинарна особа која је побиједила на Евросонгу?
СА 591 бодом Швајцарска је остварила побједу на овогодишњем издању Евровизије, а прва пратња била је Хрватска са 547.
ДАНАС СВЕТИ ВАСИЛИЈЕ ОСТРОШКИ: Познат у народу по разним чудесима
СРПСКА православна црква /СПЦ/ данас прославља Светог Василија Острошког, чије се мошти као велика светиња чувају у манастиру Острог, у Црној Гори, и мјесто су ходочашћа за вјернике свих религија.
Коментари (0)
18:58 „МАРФИ ЈЕ ЉУДСКИ ОТПАД“ Реакције из Српске на провокације америчког амбасадора
ШЕФ Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић изјавила је да и данас, на дан Светог Василија Острошког и на Дан сјећања на жртве геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима у НДХ, бескрупулозни Мајкл Марфи по ко зна који пут потврђује да је велики нечовјек и зло.
14:09 СКУПИО ЈЕ 16 МИЛИОНА „ХВАЛА ВАМ ДИВНИ ЉУДИ“: Никола Роквић све ближи циљу
ПЈЕВАЧ Никола Роквић, након 16 дана ходочашћа, тренутно пјешачи Македонијом, а како каже, ускоро ће прећи границу и ући у Грчку.
Временска прогноза
Sarajevo
Banja Luka
Mostar
Tuzla
Bihać
Bijeljina
Курсна листа
1 ЕУ О СТРАДАЊУ СРБА У ЈАСЕНОВЦУ: „Тамо су такође убијани и Хрвати…“
ОНО што се догодило у Јасеновцу између 1941. и 1945. било је страшно и зло, саопштено је данас из Делегације Европске уније у Босни и Херцеговини.
0 80 РАДНИКА ОСТАЛО БЕЗ ПОСЛА: Директор прњаворске фирме осуђен на шест мјесеци затвора
СУД БиХ осудио је директора фирме „Веди Мани“ из Прњавора Срђана Цвека на шест мјесеци затвора због пореске утаје, након што је признао кривицу за ово кривично дјело.