JEDNOSTAVNA RECEPTURA: Ružice od jabuka i lisnatog tijesta mirišu na jesen
A upravo su ružice od jabuka i lisnatog tijesta dokaz kako su najjednostavnije stvari ponekad najbolje – iako na prvi pogled za ova slatka peciva ne biste to rekli, ružice je jednostavno napraviti.
Iako se u osnovi radi o voću umotanom u tijesto, ružice od jabuka i lisnatog tijesta kada su pečene ukusom podsjećaju na tijesto punjeno nekom kremom. Razlog je taj što se jabuke lijepo ispeku i puste svoj sok, pa onda u kombinaciji s pekmezom kojim se tijesto premazuje dobije se savršenstvo ukusa.
Dodatni, a možda i najveći plus ovog deserta je njegov izgled. Ako želite impresionirati nekoga, pravo je vrijeme da napravite ružice od jabuka – za malo vremena, uz minimalno truda i sa samo nekoliko namirnica dobićete desert koji kroz spoj tijesta, jabuka i cimeta miriše na savršen jesenji desert.
Recept
Sastojci (za 12 ružica):
2 pakovanja lisnatog tijesta
3 jabuke
8 kašika pekmeza po izboru
1 limun
100 g šećera u prahu
cimet
Priprema:
Što se jabuka tiče, najbolje bi bilo da budu crvene, jer će najefektnije izgledati u obliku ružice. Jabuke prepolovite, izvadite im sredinu pa ih narežete na što tanje kriške (oko dva milimetra debljine). Kriške jabuka prelijte s toliko vode da sve budu prekrivene, iscijedite na njih limun pa ih zagrijte u lončiću na vatri. Zagrijavanje je potrebno kako bi kriške jabuka postale savitljive. Ako jabuke narežete dovoljno tanko, na jedan milimetar debljine, i ako vidite da su dovoljno savitljive, onda nema potrebe zagrijavati ih. U svakom slučaju ih na kraju pospite cimetom. Lisnato tijesto izrežite na šest jednakih traka. Svaku traku premažite s malo pekmeza. Zatim na trake slažite jabuke cijelom dužinom kao crijep (da se malo preklapaju) tako da zaobljena strana koja ima koricu malo viri s trake tijesta. Slobodni dio tijesta preklopite preko kriški i lagano pritisnite prstima. Tako formiranu traku sa jabukama pažljivo zarolajte. Trebalo bi da dobijete oblik ružice. Postupak ponovite i sa drugim dijelom tijesta. Formirane ružice slažite u kalup za mafine, koji ste prethodno dobro namastili i pobrašnili. Iako je lisnato tijesto dovoljno masno samo po sebi, voće će pustiti sok tokom pečenja, pa će se ružice zalijepiti za kalup ako ga dobro ne namastite i pobrašnite. Možete se poslužiti i papirnim korpicama za mafine. Formirane ružice od jabuka i lisnatog tijesta pecite u rerni zagrijanoj na 190 stepeni 35 do 40 minuta. Pečene ružice pospite šećerom u prahu i poslužite.
(Nezavisne novine)
NAJNOVIJE IZ RUBRIKE
OBAVEZNO SE UNOSI U KUĆU ZA VASKRS: Ovaj cvijet blagoslovila je i sama Bogorodica
GOTOVO da nema stare kuće koja u svom dvorištu nije imala drvo jorgovana. Nježni i umilni miris ove rajske biljke, samo je jedan od razloga zašto je ovo divno drvo toliko popularno u našoj zemlji.
ISPROBAJTE! Novi način pripreme jaja će vas oduševit
JAJA za doručak su već dugo vremena omiljeni izbor mnogih, a kada se kombinuju s različitim sastojcima i tehnikama kuvanja, mogu postati prava poslastica za nepca i izvor energije za početak dana.
OJAČAJTE IMUNITET: Sok od koprive – vitaminska bomba
PROLJEĆNI dani su idealni za detoks organizma i unos vitamina kojima ćete se osvježiti i dodatno ojačati imunitet.
JELO KOJE MOGU SPREMITI I POČETNICI: Isprobajte najbolje teleće šnicle od samo 5 sastojaka
TELETINA je ukusno, mekano meso koje mogu da spreme i pravi početnici u kuhinji.
ZAMIJENITE IH ZDRAVIM ALTERNATIVAMA: Ove 3 namirnice mogu da začepe arterije i loše su za zdravlje srca
VRLO često biramo one manje zdrave namirnice jer su ukusnije, a nismo ni svjesni kakvog uticaja na cjelokupno zdravlje našeg organizma mogu imati zdravije alternative svega onoga što volimo.
PREMINULA NAJVIŠA ŽENA NA SVIJETU: U gradu proglašena trodnevna žalost zbog smrti bivše košarkašice i pjevačice (VIDEO)
MARIJA Felisijana dos Santos, koja je nosila nadimak "kraljica visine" preminula je u 77. godini u Brazilu.
NAJZDRAVIJE MJESTO NA SVIJETU: Stanovnici ovog dijela svijeta najbolje se hrane i najduže žive
NJZDRAVIJE mjesto na svijetu nalazi se u Aziji. Prema mnogim doktorima specijalizovanim za dugovječnost, Okinava u Japanu ima najbolju prehranu.
KARLEUŠA OTKRILA ZAŠTO JE JOŠ UVIJEK U BRAKU SA TOŠIĆEM: „Znam da zaslužjem ljubav…“
MNOGI ne vjeruju da je Karleuša još uvijek u braku sa Tošićem, a ona je sada, poslije nekog vremena, otkrila detalje iz njihovog zajedničkog života.
FANTASTIČNA SALATA IZ ITALIJE: Ovo jelo je svjetski hit, a možete lako sami da ga napravite
PARADAJZ najčešće koristimo u salati ili kao sok, a fantastičan je sastojak mnogih jela.
SAVJETI VLADIKE FOTIJA ZA STRASNU NEDJELJU: Uzdržite se od hrane i posvetite se molitvi
NJEGOVO preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije poručio je povodom početka Strasne nedjelje da vjernici treba što više da se uzdržavaju od jela i budu posvećeni molitvi kako bi bili dobri Hristovi saputnici na putu stradanja.
18:00 ODLIČNE VIJESTI: Srđan Đoković uspješno operisan
SRĐAN Đoković, otac najboljeg tenisera svijeta Novaka Đokovića, uspješno je operisan.
11:09 „ČISTO DA SE ZNA KOME JE BILO DO RATA“ Dodik objavio video koji otkiva ulogu Izetbegovića u događajima iz devedesetih u BiH (VIDEO)
PREDSJEDNIK Republike Srpske objavio je danas na društvenoj mreži "Iks" izjavu akademika Muhameda Filipovića koji je rekao da se građanski rat u BiH mogao izbjeći, ali da je SDA odbila sporazum koji je bio postignut sa srpskom stranom.
Vremenska prognoza
Sarajevo
Banja Luka
Mostar
Tuzla
Bihać
Bijeljina
Kursna lista
1 HITAN PRIJEM: Srđan Đoković primljen u Urgentni centar!
OTAC Novaka Đokovića, Srđan, primljen je u Urgentni centar u Beogradu.
0 RODE SU BILE VRIJEDNE: U Srpskoj rođena 31 beba
U porodilištima u Republici Srpskoj u protekla 24 časa rođena je 31 beba, 18 djevojčica i 13 dječaka.
Komentari (0)