СЕЗОНА РОШТИЉАЊА У ПУНОМ ЈЕКУ: Овако ћете се заштитити од тровања храном
![](https://vecernjenovosti.ba/wp-content/uploads/2023/05/rostilj.jpg)
Фото: Шатерсток
Врели дани који су пред нама су идеални за прављење роштиља са породицом и пријатељима, а уз понеко пиће и добру музику незабораван провод је загарантован.
Још ако је дружење организовано поред неке ријеке или базена, нема му премца. Међутим, једна ствар може покварити роштиљање тровање месом и другим намирницама.
Начин чувања и припреме меса је од изузетног значаја
Најважнија ствар о којој би требало да водите рачуна јесте начин чувања меса, јер се на високим температурама микроорганизми у њему размножавају неупоредиво већом брзином него у стандардним условима. Дакле, идеално би било да се месо за роштиљ што дуже држи у херметички затвореним посудама и на хладном (у рашладној торби), далеко од директних сунчевих зрака.
Поред тога, од велике је важности да остале намирнице које се сервирају сирове, као и већ спремљена храна, ни у ком случају не дођу у контакт са сировим месом. Не смију се користити чак ни исти тањири или даске за сјечење. Уколико се то догоди, на намирницама могу остати бактерије, које ће потом доспјети у ваш организам, упозоравају стручњаци у интервјуу за портал Јаху Лајв, преноси РТ.
Различите врсте меса захтијевају другачију припрему
Јако је важно и на који се начин храна припрема, највише када је ријеч о месу, риби и плодовима мора. Иако се све те намирнице термички обрађују, не постоји универзално правило за њихову припрему, већ дужина спремања и температура на којој се оно пече зависи од врсте меса. За дебље парчиће меса требаће нешто више времена, док се филети припремају краће.
Већим комадима меса биће потребно између 10-ак и 15 минута на роштиљу, док се пилеће бијело месо и откоштени батаци спремају у просјеку између 10 и 12 минута, зависно од дебљине меса. Риба се припрема нешто краће – филетима је довољно између 6 и 10 минута да буду потпуно спремни за јело, док се кобасице спремају најкраће, максимално 5 минута.
- Тагови
- Роштиљ
- Тровање храном
НАЈНОВИЈЕ ИЗ РУБРИКЕ
ПАСТА СА ПИЛЕТИНОМ И ТИКВИЦАМА: Идеално љетње јело (РЕЦЕПТ)
ПАСТА са пилетином и тиквицама је добро познати специјалитет за све љубитеље пасте и тиквица. Ово је само још један начин како да припремите ово сезонско поврће, али ће вам сигурно постати једно од омиљених јела.
ПОСЛЕДЊА ЖЕЉА МИКЕ АНТИЋА: Предосјетио је крај, па је послао цедуљицу на којој је све писало (ВИДЕО)
ПЈЕСНИК је породици дао детаљна упутства.
„МУШКАРЦИ, ПРЕСТАНИТЕ ДА НОСИТЕ УСКЕ ПАНТАЛОНЕ!“ Отац Предраг дао савјете како треба да се понаша јачи пол (ВИДЕО)
СВЕШЕНИК Српске православне цркве отац Предраг Поповић, на својим друштвеним мрежама редовно прича о различитим аспектима живота, а посебно се бави породицом и браком.
3 ХОРОСКОПСКА ЗНАКА МИЕЊАЈУ ЖИВОТ НАБОЉЕ 4. ЈУЛА 2024: Искористиће позив на буђење и све преокренути
ОВАЈ дан показује да нисте заглављени и да сте спремни да се трансформишете - 3 знака мењају живот набоље 4. јула 2024.
ШТА СМИЈЕМО ПРЕНИЈЕТИ АВИОНОМ И ПРЕКО ГРАНИЦЕ? Казне чак до 25 хиљада КМ, а ово су правила
КРЕНУЛИ сте на одмор, али нисте сигурни шта од хране и пића, те у којим количинама смијете унијети у авион као лични пртљаг, шта и колико као пртљаг који није кабински?
ПРВИ ПУТ СА СИНОМ НА ЛЕТОВАЊЕ: Марија Шерифовић све детаље пута забиљежила у новом влогу
МАРИЈА искористила прилику да на путовање поведе и своје пријатеље...
СЛАВИМО ПРПОДОБНУ АНАСТАСИЈУ: Ове ријечи обавезно изговорите
СРПСКА православна црква и њени вјерници данас славе преподобну Анастасију Српску, мајку светог Саве
ХИТ: Зауставио саобраћај како би патка са пачићима прешла улицу (ФОТО)
ДАНАС је у Вогошћи код Сарајева забиљежен призор који је изазвао одушевљење на друштвеним мрежама, али и пролазника који су му свједочили.
„У БАЊАЛУЦИ МЕ УВИЈЕК ДОЧЕКАЈУ СА ТОПЛИНОМ И ЉУБАВЉУ“ Јелена Томашевић за „Новости“ о новом албуму, „Бањалука фесту“ и тајни коју носи пјесма “ За дивно чудо“ (ФОТО/ВИДЕО)
БАВИМ се музиком од своје седме године, кроз дјечије фестивале, културно-умјетничко друштво, изворну музику, кроз поп фестивале и на крају кроз своју каријеру поп музике, практично читавог живота. Мој тата Драган је изузетно пјевао, али се никада тиме није бавио професионално, а мајка Снежана је музички надарена, док се брат Дарко такође успјешно бави музиком, има свој бенд у Крагујевцу и развијен посао, тако да смо ми смо заправо једна музичка фамилија.
ПОГЛЕДАЈЕ ДА ЛИ ЈЕ ИМАТЕ: Кованица од 1 евра вриједи чак 650
СТРУЧЊАЦИ разликују више врста кованица. Постоје колекционарске и оптицајне, али и пригодне кованице које се понекад могу помешати с оним оптицајним.
Коментари (0)
17:07 ВЕЛИКИ ДАН ЗА СВЕ СРБЕ: Вулин честитао Српској враћање химне „Боже правде“ и грба Немањића
ВЕЛИКИ дан за Српску и све Србе, честитам Народној скупштини Републике Српске и српској браћи свих вјера велики корак ка заједничкој будућности, рекао је потпредсједник Владе Србије и сенатор Републике Српске Александар Вулин.
21:41 ОВО ЈЕ НАJСЛАЂИ КРАДЉИВАЦ У ХРВАТСКОЈ: Погледајте како вјеверица руча на плажи у Макарској(ВИДЕО)
ЧИТАТЕЉКА нашег портала нам је послала пресладак видео из Макарске, на којем се може видјети како мала вјеверица забавља присутне на плажи.
Временска прогноза
Sarajevo
Banja Luka
Mostar
Tuzla
Bihać
Bijeljina
Курсна листа
1 СТРАДАЊА СРБА ТОКОМ РАТНИХ ДЕВЕДЕСЕТИХ: Премијера филма „Свједок“ у Бањалуци (ФОТО/ВИДЕО)
У Бањалуци ће данас бити одржана премијера историјско-документарног филма "Свједок", о страдању српског народа током ратних дешавања деведесетих година на простору бивше Југославије.
0 ВОЗАЧ ПРЕБАЧАН НА УКЦ: Познато стање повријеђених у саобраћајној незгоди код Прњавора
ВОЗАЧ аутобуса чији су иницијали А.Б. из Брезе и још четири путника повријеђени су јутрос када је на дијелу магистралног пута Прњавор – Станари, на излазу са ауто-пута "9. јануар", аутобус слетио са коловоза, речено је у Полицијској управи Бањалука.